Over ons


Dit project is er niet gekomen van vandaag op morgen. Al wat bakken, koken en technische vaardigheden betreft interesseert mij al van jongs af aan.

Vader leerde mij de kneepjes van verschillende stielen en moeders kookkunsten genoten mijn volle aandacht. Ik stak graag de handen uit de mouwen en die kans kreeg ik des te meer op de boerderij van grootvader. Vandaar ook mijn groene vingers.

Na een 35-jarige carrière bij Danone, waarvan vele jaren als projectingenieur, had ik nog één doel mijn passie voor bakken en koken verder uitbouwen.

Enkele jaren geleden volgde ik een cursus ovenbouw en bouwde ik nadien mijn eigen oven.

Deze oven doet elke week één keer zijn werk om ons van lekker brood te voorzien. Een opleiding als bakker/banketbakker was de meest logische volgende stap.

Maar omdat een stenen bakoven meer te bieden heeft dan brood bakken alleen, volgde ik ook nog een opleiding tot restauranthouder.

Met al deze ervaringen wil ik mensen die in bezit het zijn van een met hout gestookte bakoven helpen om goede resultaten te boeken bij het maken van broden en taarten, pizza’s en ovengerechten.

U mag er zeker van zijn dat het een kunst is om dergelijke ovens te stoken en op een juiste manier de broden of gerechten klaar te maken, zodat ze er ook eetbaar uitkomen.


Over ons

Visie/doelstelling

Jammer dat zo vele lemen bakovens staan te verkommeren, of erger nog, dat ze moeten wijken voor een mooiere tuin of simpelweg in de weg staan. De sfeer rond zulke ovens schept een band met de natuur en de mensen eromheen.

De geur van vers gebakken brood in een met hout gestookte oven, zijn niet te evenaren met deze van een gewone klassieke oven.
Pizza’s bakken is door vele houtoveneigenaars al gekend en sommigen durven al eens een gerechtje uit te testen. Er zijn ook veel ovenbezitters die het niet aandurven om de oven te gebruiken omdat ze niet weten hoe ze te werk moeten gaan.

Het gebruik van dergelijke ovens berust op een pak ervaring en daarbij kan ik u een hele stap vooruit helpen, zodat u snel een goed bakresultaat bekomt.

Daarom wil ik mijn kennis overdragen aan ovenbezitters die met vragen zitten.
Wilt u uw oven in ere herstellen, een nieuwe oven bouwen of wenst u meer ondersteuening bij het stoken en bakken? Dan kan ik u de knepen van het vak aanleren.

Voor demo’s kunnen kleine groepen terecht in “Riks Bakhuys” of op een locatie naar keuze in uw buurt.
Heeft uw organisatie iemand nodig als “vliegende bakker” op evenementen, waar een lemen bakoven aanwezig is, om die te stoken en broodjes te bakken of gerechten te bereiden, dan bent u bij Riks Bakhuys aan het juiste adres.